tomato-769999_640 Większość z nas uważa prawdopodobnie, że pomidorem nazywamy jeden konkretny gatunek rośliny jadalnej. Nic bardziej mylnego. W rzeczywistości słowo to odnosi się do relatywnie dużej grupy gatunków, które jeszcze do niedawna wyodrębnione były w ramach jednego rodzaju taksonomicznego. Trzeba tutaj też zaznaczyć, że najbardziej rozpowszechnionym z nich wszystkich jest pomidor zwyczajny. Jest to owo czerwone warzywo, które tak często widujemy w sklepach i na talerzach.
Pomidory odgrywają bardzo ważną rolę w kulinariach europejskich oraz amerykańskich. Są również istotnym elementem kultury, co przejawia się chociażby w pewnym hiszpańskim święcie. tomatoes-320860_640Jego uczestnicy obrzucają się nawzajem pomidorami. Taka bitwa odbywa się każdego roku w ostatnią środę sierpnia w niewielkiej miejscowości na wschodzie kraju. Jeżeli natomiast chodzi o sam pomidor zwyczajny, to rośnie on naturalnie w strefie międzyzwrotnikowej i jest typową byliną. W naszym klimacie staje się rośliną jednoroczną, ponieważ charakteryzuje się bardzo dużą wrażliwością na niskie temperatury.
Z pomidorów wyrabiane są rozmaite dodatki do potraw takie, jak sosy czy keczup. Nierzadko dodaje się je również do różnych dań w formie surowej, albo lekko podgotowanej. Od jakiegoś czasu coraz więcej ludzi decyduje się zakupić specjalny przecierak do pomidorów, który pozwala na wyprodukowanie w domowych warunkach własnego sosu pomidorowego. Jest to doskonała opcja dla kogoś, kto chce stworzyć domową i znacznie zdrowszą wersję popularnego keczupu.